Partner uitgelicht: fortes

Software voor efficiënt project- en portfoliomanagement

Het managen van veranderingen is voor veel organisaties een uitdaging. Zeker wanneer er veel veranderingen tegelijk plaatsvinden. Grip op voortgang, samenloop en inzetbaarheid van benodigde capaciteit is dan essentieel. Fortes ontwikkelt al 25 jaar software om deze uitdaging strategisch te managen. Gido Cooiman, Customer Journey Manager bij Fortes, zegt: ‘’Wij willen de drijvende kracht zijn achter positieve veranderingen.’’ Lees meer over de slimme oplossingen van Fortes via een maatschappelijke casus van Luchtverkeersleiding Nederland.

Strategische grip op capaciteit

“Mooie initiatieven met een grote strategische impact gaan soms ten onder aan inefficiëntie, een tekort aan capaciteit of doordat besluitvorming over de veranderingen op het verkeerde niveau genomen wordt.” Volgens Gido was dit voor een deel ook een probleem bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL).

LVNL regelt het luchtverkeer binnen het Nederlandse burgerluchtruim en alles wat daarbij komt kijken. Ruim 180 unieke projecten per jaar en 1.000 medewerkers leiden tot vele disciplines, systemen en procedures.

Toen de samenwerking startte, lagen er wat betreft het verandermanagement een aantal knelpunten, waaronder geen grip op de inzet van kritieke resources en besluitvorming op het verkeerde niveau. Er moest meer strategische grip komen op de inzet van schaarse capaciteit.

Strategisch Portfolio Management (SPM)

Met de introductie van de Fortes Change Cloud kreeg LVNL niet alleen een nieuwe ondersteuning voor projectmanagement, maar werd ook portfolio management geïntroduceerd. Dit leidde tot centrale en strategische gerichte besluitvorming met een scherpe visie op de beschikbare capaciteit.

Een efficiënt proces, zo vindt ook Gido: ‘’Innovatie en verandering starten met een idee, een visie. Maar visie is niets zonder uitvoering. Wij werken dagelijks aan ondersteunende software om die weg van visie naar realisatie makkelijker en effectiever te maken.’’ 

De actualiteit vraagt om digitale transformatie

Met die visie en met de software van Fortes zijn organisaties volgens Gido ‘’in staat om doelgericht te transformeren waarbij rekening gehouden wordt met de actuele situaties. Hierdoor vergroten zij de impact.’’ 

Zo is bij LVNL de capaciteit een grote uitdaging. Luchtverkeersleiders zijn belangrijke resources die bij vele projecten zijn betrokken. Een complexe puzzel wat betreft inzetmogelijkheden en doorlooptijden. Ook Fortes ziet dit als een flinke uitdaging in de digitale transformatie van de overheid. Gido: “Schaarse resources moeten weloverwogen ingezet worden. Digitale transformatie vraagt om specialistische kennis die maar beperkt voorhanden is. Strategisch Portfoliomanagement is essentieel om de juiste afwegingen en keuzes te maken.’’ 

“Schaarse resources moeten weloverwogen ingezet worden.” - Gido Cooiman, Fortes

Implementatie en begeleiding

LVNL is een mooi voorbeeld van hoe samenwerking tussen een organisatie die zichzelf wil verbeteren en een tool leverancier tot succesvolle transformatie van het PPM-proces leidt. Door elkaar op te blijven zoeken, blijf je elkaar inspireren: ”Wij leren van onze gebruikers en inspireren met onze visie die wij vertalen in concrete ondersteuning middels de Fortes Change Cloud.”

Gido: ”Binnen onze organisatie staat de customer journey centraal voor eigen veranderinitiatieven. Dat gaat verder dan alleen de applicatie. Juist in de begeleiding eromheen – support, trainingen, helpfunctionaliteit, webinars, rondetafelbijeenkomsten, implementatiebegeleiding – kun je het verschil maken.’’ 

Lees hier de hele casus over LVNL. Fortes is partner van het Overheid 360° Congres en staat op de beursvloer op 19 juni 2024 in de Jaarbeurs. Lees hier alvast meer over Fortes.   

Partners