Seminar
wo 9 oktober | 15:15 - 16:00
Zaal 9 Glow

Ketenautomatisering versus basisregistraties?

Als het gaat om gegevenslogistiek bestaan er binnen de overheid twee dominante paradigma's. Enerzijds is er het concept van (een stelsel van) basisregistraties en anderzijds het concept van gegevenslogistiek gebaseerd op procesketens. Deze concepten verschillen radicaal van elkaar en hebben sterk verschillende voor- en nadelen. Op het eerste gezicht is het daarom merkwaardig dat hierover binnen de overheid niet structureel wordt nagedacht en gediscussieerd, laat staan dat er doordacht ict-beleid tot stand komt.

In deze presentatie, georganiseerd door de redactie van Computable, zal dr. René Veldwijk, expert op het terrein van gegevenslogistiek en gegevenshuishoudingen, de belangrijkste verschillen tussen de twee paradigma's proberen te duiden en koppelen aan voorbeelden van succesvolle en mislukte systeemontwikkeling in de publieke sector. Daarop gebaseerd zal hij een aantal do's en don'ts voor overheidsorganisaties en beleidsmakers bespreken.

In deze presentatie bespreek ik de volgende onderwerpen:
1. Wat zijn de fundamentele verschillen tussen datagerichte automatisering en ketenautomatisering? Verdragen ze elkaar?
2. Wat zijn vanuit technisch perspectief overwegingen om voor datagerichte automatisering of ketenautomatisering te kiezen?
3. Waarom is ketenautomatisering zo populair vergeleken met basisadministraties?
Spreker
René Veldwijk
Managing Partner bij Ockham Groep
René Veldwijk (1961) studeerde economie en informatiekunde. Na acht jaar praktijkervaring als data(base) expert promoveerde hij in 1993 op de vraag hoe geautomatiseerde systemen meer onderhoudsarm kunnen worden opgezet. Binnen overheidsland is hij vooral bekend van het opzetten van de loonaangifteketen (2007, UWV en Belastingdienst) en van een groot aantal publicaties over falende ict projecten in de publieke sector, waaronder Operatie BRP. Samen met collega's publiceerde hij eerder dit jaar een visie op het alsnog realiseren van een werkende BRP. Op dit moment schrijft hij een serie artikelen over blockchain en de toepassing ervan binnen de publieke sector.
Hoofdmediapartner
Mediapartners