Nieuws
15 juni 2021

Fugro gaat Franse grot in 3d scannen

Fugro heeft van de Franse overheid opdracht gekregen de grot van Cosquer bij Marseille digitaal in kaart te brengen. De geo-dataspecialist uit Leidschendam gaat de bezienswaardigheden in samenwerking met de Franse duikmaatschappij Immadras in 3d scannen. Fugro wil daarbij de nieuwste fotogrammetrie gebruiken alsmede 3d-laserscanning en verlichtingstechnologie.

De grot die inmiddels grotendeels onder water ligt, kent muurtekeningen van circa 27.000 jaar voor het begin van de jaartelling. Het kunstwerk boven het water wordt opgenomen in hoge resolutie. Een lagere resolutie zal worden gebruikt voor het onderwatergedeelte, dat ongeveer tweederde van de holte beslaat. 

Fugro zal vervolgens een zeer nauwkeurig 3d-model met geo-referentie maken van de gehele grotstructuur. Dit levert waardevolle inzichten op voor archeologisch, paleontologisch en klimatologisch onderzoek. Fugro zal ook het landschap rond de ingang, 37 meter onder zeeniveau, modelleren, evenals de smalle 120 meter lange onderwater-toegangstunnel die naar de grot leidt. Het project wordt begin volgend jaar opgeleverd.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners