Nieuws
16 juni 2021

Planketen struikelblok bij Omgevingswet

De software nodig voor de implementatie van het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) begint langzaam maar zeker beter te werken, zo blijkt uit de laatste testronde. In drie van de vier DSO-ketens (vergunningen, samenwerking, vragenbomen) is het beeld in het algemeen positief. Het grootste struikelblok is momenteel de planketen (Omgevingsbesluiten). Deze horde moet wel worden genomen om tot een goed werkend DSO-stelsel te komen.

Dit blijkt uit de antwoorden die demissionair minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft gegeven op een groot aantal Kamervragen. Ook al is de inwerkingtreding van de Omgevingswet onlangs opnieuw met een half jaar uitgesteld tot 1 juli 2022, is de Tweede Kamer nog allerminst gerust op een goede afloop. 

Bij de Omgevingsbesluiten is nog allerminst sprake van een stabiele testsituatie. In de planketen zijn veel stappen te zetten. Op alle fronten wordt namelijk nog volop ontwikkeld. Dit geldt zowel voor de landelijke voorziening DSO als voor de verschillende systemen die daarmee moeten communiceren. Een groot aantal leveranciers van lokale systemen is nog niet klaar. 

De komende maanden moet nog een aantal belangrijke functionaliteiten in de planketen worden opgeleverd. Voorbeelden zijn de afwijkvergunning en de downloadfunctie voor omgevingsdocumenten. Ook reeds gebouwde onderdelen blijken onvoldoende. Zo schort het aan de raadpleegbaarheid van besluiten.

Minister Ollongren erkent dat de verschillende ict-systemen die samen het DSO vormen, nog niet allemaal op elkaar zijn afgestemd. Maar ze ontkent dat het schort aan de toegankelijkheid van de ict-systemen. Ook het beeld van een onoverzichtelijke database herkent ze niet. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners