Nieuws
02 juni 2021

Geplaagde KVK houdt consultatie Handelsregister

Tot 30 juni loopt er de online-consultatie 'Datavisie Handelsregister' over het gebruik van data uit het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KVK). Ondernemers en andere belanghebbenden kunnen meedenken over hoe deze data integer zijn te gebruiken. De raadpleging is georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de KVK. Het bestuursorgaan ligt regelmatig onder vuur over het gevoerde databeleid.

Volgens de Nederlandse Handelsregisterwet is een groot deel van de gegevens in het register openbaar. Daardoor is de KVK - als uitvoerder van deze wet - verplicht gegevens te leveren als daarom wordt gevraagd. Het gaat dan bijvoorbeeld om het vestigingsadres en de naam van de bestuurders. Openbaarheid is belangrijk omdat dit bijdraagt aan de rechtszekerheid in het economische verkeer: ondernemers kunnen zien met wie zij zaken doen. Ditzelfde geldt voor consumenten (burgers) wanneer zij bijvoorbeeld een conflict met een bedrijf hebben, aldus het zelfstandig bestuursorgaan.

De afgelopen jaren is er discussie ontstaan over die openbaarheid van gegevens in het Handelsregister. Bijvoorbeeld over de wenselijkheid van het afschermen van data in het belang van privacy en veiligheid. Daarover werden en worden zijn een reeks rechtszaken gevoerd. Zo maakt Stichting Privacy First zich zorgen over de uitbreiding van het Handelsregister met het zogeheten ubo-register. In dat openbare register staat persoonlijke informatie over alle uiteindelijke belanghebbenden (ubo: ultimate beneficial owner) van in Nederland opgerichte bedrijven te staan. De stichting vindt dit een schending van het Europese privacyrecht en stapte naar de rechter

Ook vanuit de hoek van ondernemers klinkt er kritiek. Sommigen vrezen dat criminelen het register gaan misbruiken voor chantage, afpersing of zelfs ontvoering van een ondernemer. Werkgeversvereniging VNO-NCW en MKB-Nederland hamerden al op een dichtgetimmerde ict-beveiliging. Er zijn ook positieve geluiden te horen: het ubo-register zorgt voor openheid en maakt een einde aan schimmige bedrijfsconstructies. Dat komt het eerlijk zaken doen ten goede.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners