Nieuws
27 mei 2021

Omgevingswet gaat pas 1 juli 2022 in

De omstreden Omgevingswet treedt pas op 1 juli 2022 in werking. Dat betekent opnieuw uitstel, nu met een halfjaar. De verdaging geeft het Rijk, gemeenten, provincies, waterschappen en uitvoeringsorganisaties meer ruimte om de implementatie van de wet goed af te ronden, meldt demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan beide Kamers.

De Omgevingswet en het bijbehorende DSO (Digitaal Stelsel Omgevingswet) wordt al het nieuwe rijks-ict-debacle in de dop genoemd. Vorig jaar mei werd de invoering ervan al met een jaar uitgesteld naar 1 januari 2022. Afgelopen april werd duidelijk dat die deadline ook niet wordt gehaald. Het digitaal stelsel dat het fundament onder deze ‘megawet’ vormt, is nog zo gebrekkig dat invoering op die datum onverantwoord zou zijn. Demissionair minister Ollongren (BZK) heeft daarom besloten de deadline een halfjaar op te schuiven naar 1 juli 2022

Doel van de Omgevingswet en het bijbehorende DSO is het bundelen van wetgeving rondom ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water binnen één stelsel. Het idee is dat de gebruikers (burgers, ondernemers) van het DSO online met ‘een klik op de kaart’ informatie over regelgeving centraal opvragen en daardoor makkelijker en efficiënter zaken doen op het gebied van omgevingsrecht en ruimtelijke ordening.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners