Nieuws
01 april 2021

Broncode debat-app Tweede Kamer mag geheim blijven

De Tweede Kamer hoeft de broncode van de Debat Direct-app niet te openbaren. Dit stelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in het hoger beroep dat door vrije-softwareactivist Jos van den Oever tegen de Tweede Kamer was aangetekend.

Het beroep is gisteren middels een uitspraak afgewezen. ‘Burgers kunnen de werking van de app niet controleren en de app is verder alleen te installeren op de iOS- en Android-platformen’, reageert Van den Oever in een mail aan Computable. In de aanloop naar de zitting was vastgesteld dat de broncode feitelijk grotendeels openbaar is: deze kan als 'source map' worden gedownload van de website van de Tweede Kamer.

De Raad van State zegt dat het juridisch onnodig is de broncode openbaar te maken. Daarmee bevestigt de Raad een uitspraak van het gerechtshof van vorig jaar. Die stelde voerde aan dat voor openbaring geen juridische basis was. Van den Oever verwees eerder naar de Wet hergebruik van overheidsgegevens (Who), waarin staat dat overheidsinformatie wel openbaar moet worden gemaakt. De Tweede Kamer valt volgens de Raad echter niet onder die wet. Ook de Web openbaarheid van bestuur (Wob) is niet van toepassing op de Kamer en biedt dus ook geen grond om de code openbaar te maken.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners