Nieuws
17 februari 2021

DNB blijft streng tegen bitcoinbedrijven

De Nederlandsche Bank (DNB) blijft de bitcoinsector verplichten tot harde verificatie-eisen. Hoewel de toezichthouder dat niet expliciet stelt, krijgen bitcoinbedrijven alleen de benodigde registratie wanneer ze de identiteiten van hun klanten en de begunstigden checken.

Dit stelt de branchevereniging Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland (VBNL) na ontvangst van de uitgebreide reactie die de DNB op vragen had gegeven. De toezichthouder ontkent dat afgelopen september nieuwe voorwaarden zijn gesteld aan de registratie die sinds november 2020 noodzakelijk is voor het opereren als dienstverlener in de cryptomarkt.  

Volgens de VBNL ontbreekt de wettelijke basis voor een harde verificatie-eis. De DNB erkent dat ook in haar laatste brief. 'Maar DNB handelt daar niet naar,’ stelt VBNL-voorzitter Patrick van der Meijde.  In de praktijk blijkt de VBNL registratieverzoeken alleen te honoreren als aanvragers technische maatregelen nemen. Ze moeten op die manier invulling geven aan hun plicht tot het checken van de identiteit van de begunstigde (whitelisting) en verificatie.  

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners