Nieuws
08 februari 2021

Bevroren wissels op digitale snelweg van overheid

De overheid en ict het blijft een lastige combinatie. Het begin van de online Conferentie Nederland Digitaal viel vanmiddag helemaal in het water. ‘Bevroren wissels’, grapte een deelnemer in het chatkanaal dat nog wel werkte.

Ruim vierhonderd congresgangers zaten achter hun pc te wachten op het ‘openingsjournaal’ van staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat). Sommigen zelfs anderhalf uur lang. Tevergeefs. De stream kwam niet op gang. Er gebeurde niets. Ook na een uur wachten tastten de weinige nog overgebleven aanwezigen in het duister over het verdere verloop van de conferentie. Tot ergernis van de deelnemers slaagde de organisator er niet in te melden wat de kijkers nog konden verwachten. Na een half uur viel het geluid ook uit. De organisatie was kennelijk door de meditatieve muziek heen die steeds had geklonken.

Het kan voorkomen dat een conferentie met technische problemen kampt, maar onbegrijpelijk was dat niemand van de organiserende ambtenaren en hun helpers iets van zich lieten horen. Elke mededeling bleef uit, terwijl een simpele boodschap op het chatkanaal toch wel het minste was. Voor dit soort conferenties worden hele communicatieteams opgetuigd. Maar als er echt gecommuniceerd moet worden, houdt iedereen zich stil. Het virtuele congres had ook een virtuele lobby. Daar stond als enige dat het programma om 13.30, een half uur later, zou beginnen. Maar ook na een uur was Mona niet verschenen.  

Alleen het chatkanaal werkte goed en was vol leven. Dat stond vol ironische opmerkingen als 'Vergeet niet het evaluatieformulier in te vullen’ en 'Let's go digital!'. Of: 'Schiet het een beetje op met de digitalisering van Nederland?’ Of: ‘Tjeee, werken we eindelijk eens allemaal vanuit huis. Kan de digitale snelweg naar de overheid het niet meer aan.’  

Een andere gevatte deelnemer: 'Komt Mona als toetje?’ Ook was er schaamte: 'Laten we hopen dat déze sessie niet viraal het internet opgaat. Anders heeft de BV Nederland heel wat uit te leggen.’ En: 'Dag allemaal. Het wordt een gewoonte. Zelfs een storing bij Digitaal conferentie.’ 

Mona Keijzer had willen spreken over de goede voorbereiding van Nederland op Covid-19. Ze zou terug- en vooruitblikken op de belangrijkste kansen en uitdagingen op het gebied van digitalisering. Tja, uitdagingen zijn zeker nog! 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners