Nieuws
01 februari 2021

Xiaomi protesteert tegen Amerikaanse overheid

Het Chinese technologiebedrijf Xiaomi heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse ministeries Defensie en Financiën. De Amerikanen hebben Xiaomi op de NDAA-lijst gezet, een lijst van bedrijven die banden zouden hebben met het Chinese leger.

De National Defense Authorization Act (NDAA) is een lijst die nog onder ex-president Trump is opgesteld en is niet dezelfde als de Entiteitenlijst waar Huawei en chipproducent SMIC op prijken. Handel drijven met bedrijven op de Entiteitenlijst is strikt verboden, Xiaomi gaat er van uit dat dat voor bedrijven op de NDAA-lijst vooralsnog niet het geval is. Voor Amerikaanse investeerders gelden er wel beperkingen.

Toch is het bedrijf allerminst gelukkig met de notering. Xiaomi benadrukt ‘dat het bedrijf niet in handen is van, wordt gecontroleerd door of anderzijds banden heeft met de Chinese overheid of het leger, of andere entiteiten die iets te maken hebben met de Chinese defensie-industrie'.

De klacht van Xiaomi luidt dan ook dat het bedrijf onterecht op de zwarte lijst werd geplaatst door de Amerikaanse regering onder het bewind van president Trump en dat de lijst ongrondwettelijk is. Volgens de Chinezen is de klacht gebaseerd op ‘foute en arbitraire grond’ en is daarmee het Amerikaanse wetboek geschonden.

Xiaomi is de derde grootste smartphoneproducent ter wereld. Volgens marktonderzoeksbureau IDC laat het enkel Samsung en Huawei voor en staat het boven Apple.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners