Nieuws
06 januari 2021

Privacy First start rechtszaak om handelsregister

Privacy First start een kort geding tegen de Staat over het uiteindelijke belanghebbenden (ubo)-register. In dat handelsregister worden financiële en persoonlijke gegevens van belanghebbenden van Nederlandse organisaties getoond. Volgens de belangenorganisatie is dat een privacyschending die niet proportioneel is.

Op 24 juni 2020 is de ‘Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden van vennootschappen en andere juridische entiteiten’ in werking getreden. Via deze wet worden gegevens, zoals de naam, het geboortejaar, de nationaliteit en het belang, van belanghebbenden van Nederlandse organisaties in het (nieuwe) ubo-register geplaatst. De wet geeft volgens Privacy First maar beperkte mogelijkheid tot afscherming van deze informatie; bovendien is het register openbaar toegankelijk.

Het doel van het ubo-register is om witwassen tegen te gaan en terrorismefinanciering bestrijden. De branchevereniging vraagt zich af of het middel het doel niet voorbij schiet. Zij stelt dat voor dit doel geen ubo-register nodig is en in ieder geval geen register dat voor iedereen openbaar toegankelijk is. Het zou voldoende moeten zijn om de informatie enkel beschikbaar te stellen voor overheidsdiensten die zich bezighouden met de bestrijding van witwassen en terrorisme.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners