Nieuws
11 januari 2021

Nederlandse quantum-vinding Qblox hoogtepunt op CES

Qblox is dit jaar het paradepaardje onder de 93 Nederlandse startups die zich dit jaar presenteren tijdens de virtuele Consumer Electronics Show (CES). Het bedrijf uit Delft won de CES award in de categorie ‘embedded systems’. Staatssecretaris Mona Keijzer (EZK) noemde Qblox tijdens de opening van het Holland Paviljoen op de CES een schoolvoorbeeld van een startup.

QBlox trekt veel aandacht met een apparaat om de quantumcomputer snel en betrouwbaar aan te sturen. Dit systeem controleert de qubits die vergelijkbaar zijn met transistors in een chip. De huidige experimentele quantumcomputers worden gecontroleerd door algemene laboratoriumapparatuur die eigenlijk niet voor dat doel is gemaakt. Deze installaties zijn omvangrijk, kostbaar en complex. Voor commerciële quantumcomputer-applicaties die duizenden qubits nodig hebben, is deze benadering ongeschikt.  

Qblox introduceert op de CES 's werelds eerste volledig geïntegreerde ‘control stack’ voor quantumcomputers. Volgens Niels Bultink, baas en medeoprichter van Qblox, versnelt zijn vinding de gang van testinstallaties naar echte, commercieel toepasbare quantumcomputers. Bultink: ‘Tot nog toe was alleen maar aangetoond dat het principe van quantum computing kan werken. Qblox effent de weg naar de bouw van quantumcomputers met duizend qubits of wellicht zelfs meer.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners