Nieuws
30 december 2020

Hof van Twente herstelt zich van gijzelhack

De loketten van de Overijsselse gemeente Hof van Twente zijn weer online te bereiken. De meeste burgerzaken werken. Zo is het weer mogelijk om spoedaanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten te doen. Ambtenaren zijn bereikbaar via hun vertrouwde e-mailadres. Groepsmailadressen werken nog niet.

Volgens de gemeente gaat het nog wel een half jaar duren voordat alle computersysteem volledig zijn hersteld. Dan is ook bekend hoeveel schade is aangericht. Het onderzoek van politie en justitie duurt voort.

Begin deze maand kreeg het Hof van Twente een zware aanval met gijzelsoftware te verduren. De gemeente houdt vol geen losgeld aan de criminelen te hebben betaald. De aanvallers gijzelden alle data op servers waardoor de gemeente zwaar onthand raakte. Maar inmiddels draaien de ambtelijke molens weer. Geleidelijk wordt de dienstverlening weer zo goed mogelijk opgestart. Ook  zijn de voorbereidingen voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar hervat.

De gemeente bereidt een advies voor om zo'n grote cyberaanval in de toekomst te voorkomen. Ook andere lokale overheden kunnen daarvan leren.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners