Nieuws
30 december 2020

Kamervragen over verkiezingssoftware

Het Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) vreest dat de software die in maart aanstaande bij de Kamerverkiezingen wordt gebruikt, problemen geeft. De Nederlandse verkiezingssoftware komt volgens hem van een omstreden Duitse fabrikant vandaan.

Bosma spreekt in Kamervragen aan minister Ollongren (Binnenlandse Zaken & Koninkrijksrelaties) zijn verontrusting hierover uit. Aanleiding hiertoe is een artikel van de Chaos Computer Club (CCC) die onlangs een virtueel congres hield. Twee security-onderzoekers, Johannes Obermaier en Tobias Madel, zetten daarin grote vraagtekens achter het Duitse systeem voor het tellen van stemmen. Nadat Duitsland tien jaar geleden de stemmachines had afgezworen, gaat een aantal stappen waaronder het tellen van de stemmen weer elektronisch.

Volgens Obermaier en Madel is de huidige digitale procedure uit oogpunt van veiligheid aanvechtbaar. Ze tonen aan dat de onderliggende systeemconcepten strijdig zijn met de best practices op gebied van it-security. De software voor het tellen van stembiljetten, zoals die is gebruikt tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Beieren, zou verschillende kwetsbaarheden vertonen. Volgens de beide Duitsers zijn de verkiezingsuitslagen daardoor ongemerkt te manipuleren. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners