Nieuws
16 november 2020

Grapperhaus wil digitaal register tegen heling

Het wordt voor alle opkopers en handelaren verplicht om tweedehandsgoederen en de personen die deze spullen aanbieden, in te voeren in het Digitaal Opkopersregister. Dit om heling tegen te gaan. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid brengt hiervoor vandaag een wetsvoorstel in internetconsultatie.

Opkopers en handelaren in gebruikte en ongeregelde goederen zijn sinds 1886 verplicht een inkoopregister bij te houden. In 2011 is hiervoor het Digitaal Opkopersregister (DOR) ontwikkeld. Een deel van de gemeenten verplicht nu opkopers en handelaren om de door hen verworven goederen hierin in te voeren. Het andere deel van de gemeenten kent die verplichting niet en hier is het papieren register nog een feit.

Hetzelfde geldt voor het Digitaal Opkopersloket (DOL); opkopers en handelaren moeten zich bij de gemeente melden waar zij hun bedrijf of beroep uitoefenen, bij sommige gemeenten is dit echter nog bij een fysiek in plaats van een digitaal loket. Grapperhaus wil via de wet nu de digitale varianten verplicht stellen.


Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners