Nieuws
05 november 2020

CBS doet beroep op Surf-supercomputer Cartesius

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) stelt zijn data beschikbaar voor een selecte groep onderzoekers. Deze wetenschappers krijgen hiervoor toegang tot de rekenkracht van de supercomputer Cartesius van de onderwijs- en onderzoekcoöperatie Surf. Dit moet het samenvoegen en analyseren van grote datebestanden uit meerdere bronnen vereenvoudigen.

Het CBS verzamelt gegevens van de Nederlandse bevolking voor statistische doeleinden en maakt deze microdata onder strikte voorwaarden toegankelijk voor geaccrediteerde wetenschappelijk onderzoekers. De overheidsinstelling zag bij de wetenschappers een groeiende behoefte aan meer rekenkracht om de data te analyseren en stelt hen in staat om dit via de supercomputer Cartesius van Surf te doen.

De samenwerking tussen CBS en Surf is drie jaar geleden gestart en is onderdeel van het Odissei-project (zie kader). Zo hebben de partijen in 2018 een proof of concept uitgevoerd, waarna een pilots met drie onderzoeksprojecten is uitgevoerd. Sinds 1 oktober is de it-omgeving beschikbaar voor de wetenschappers onder de noemer Odissei Secure Supercomputer.

Binnen de samenwerking is een stuk van de Cartesius-supercomputer domein van CBS geworden, waarbij Cartesius er per rekentaak tijdelijk en softwarematig een stukje supercomputer voor de wetenschapper reserveert. 

Nieuwe supercomputer

Surf wil Cartesius al enige tijd vernieuwen en voorzien van meer rekenkracht. Medio 2019 werd hiervoor een aanbesteding uitgeschreven. Surf bevindt zich nu de afrondende fase van de aanbesteding en verwacht de resultaten begin december bekend te maken. Bij de tender is rekening gehouden met de benodigde rekenkracht voor het CBS.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners