Nieuws
13 oktober 2020

Qutech en Fujitsu pielen aan modulaire quantumcomputer

Qutech gaat met Fujitsu samenwerken op gebied van quantumcomputers. Het onderzoeksinstituut van TU Delft en TNO heeft daartoe een overeenkomst gesloten met het Japanse it-concern. Doel van de meerjarige samenwerking is het ontwikkelen van bouwstenen voor een modulaire quantumcomputer.

Quantumcomputers gebruiken andere bouwstenen dan klassieke computers. In plaats van gewone bits zetten ze qubits in. Er bestaan verschillende manieren om qubits te realiseren. Een veelbelovende ontwikkeling is het gebruik van spins in diamant. Qutech heeft daar al de nodige ervaring mee. Spin-qubits in diamant bieden verschillende voordelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld via optische kanalen aan elkaar worden gekoppeld. Door veel onafhankelijke modules met elkaar te verbinden kunnen grote quantumprocessoren worden opgebouwd.

Qutech's expertise in spin-qubits in diamant vormt een mooie aanvulling op Fujitsu's expertise in klassieke computertechnologie. Fujitsu is momenteel leidend op gebied van snel rekentuig. Met haar Fugaku-supercomputer heeft ze de Amerikaanse hegemonie doorbroken, zo blijkt uit de verschillende lijsten die de prestaties van supercomputers vergelijken.

Door samen te werken hopen beide partijen op een versnelling in de realisatie van modulaire quantumcomputers. Vorig jaar publiceerde Fujitsu nog een onderzoek waaruit blijkt dat het bedrijfsleven zit te springen om dit soort computers. Met name voor procesoptimalisatie en geneesmiddelenonderzoek kunnen de quantumcomputers niet snel genoeg arriveren.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners