Nieuws
15 oktober 2020

Frans-Nederlandse munitie voor aanpak techreuzen

De Franse en Nederlandse regering hebben bij de Europese Commissie gezamenlijk een pakket maatregelen ingediend om dominante marktposities van digitale platforms te breken. De EC neemt deze ideeën mee in de uitwerking van het definitieve voorstel om deze mededingingsproblematiek aan te pakken. Dat wordt eind dit jaar verwacht.

De maatregelen zijn ingediend door de staatssecretarissen Cédric O (Frankrijk, Digitalisering) en Mona Keijzer (Nederland, Economische Zaken en Klimaat).

Scherper toezicht en vooraf ingrijpen bij platforms met een zogeheten poortwachterspositie: dat was vorig jaar al één van de voorstellen van staatssecretaris Keijzer. Met poortwachter, ook wel sluiswachter genoemd, worden in EC-kringen de online omgevingen aangeduid waar consumenten of ondernemers nauwelijks omheen kunnen. Kortom, grote techbedrijven als Apple met zijn appstore, Facebook, Google, Amazon.  

Frankrijk en Nederland willen dat een Europese toezichthouder met gedrags- en toegangsmaatregelen een overheersende marktpositie van zo'n poortwachter aanpakt. Een van de voorgestelde maatregelen is de verplichting voor dergelijke platforms om gegevens over te dragen, zodat ondernemers over hun eigen data kunnen beschikken om deze elders te benutten.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners