Nieuws
28 augustus 2020

Privacy-rechtszaak om uitbreiding KVK-register

Stichting Privacy First maakt zich zorgen om de aanstaande uitbreiding van het handelsregister van de KVK. In het openbare register komt binnenkort persoonlijke informatie over alle uiteindelijke belanghebbenden (ubo’s) van in Nederland opgerichte bedrijven te staan. De stichting vindt dit een schending van het Europese privacyrecht en stapt naar de rechter.

De uitbreiding van het KVK-handelsregister met persoonlijke informatie vloeit voort uit de vierde Europese anti-witwasrichtlijn uit 2015. In Nederland leidde deze richtlijn tot enkele wetswijzigingen die afgelopen juni door de Eerste Kamer zijn aangenomen. De wijzigingen treden op 27 september a.s. in werking.

In het register wordt voor elke vennootschap en andere juridische entiteit informatie opgenomen over de mensen die er uiteindelijk belang bij hebben. In het Engelstalig jargon heten deze personen 'ultimate beneficial owners', ofwel ubo's. Van hen worden onder meer het aandeelbelang, de naam, nationaliteit en geboortemaand en -jaar geregistreerd. Ondernemingen moeten deze gegevens zelf binnen anderhalf jaar aanleveren. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners