Nieuws
18 augustus 2020

AP isoleert zich met kritiek op CoronaMelder

Nu de CoronaMelder-app op 1 september zeer waarschijnlijk zijn landelijke invoering beleeft, vindt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het tijd om door te pakken. Hoewel de bewindsman het niet eens is met de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) over de noodzaak de app juridisch meer fundament te geven, komt er deze maand een spoedwet. Volgens De Jonge biedt de huidige Wet publieke gezondheid voldoende mogelijkheden. Ook de landsadvocaat is die mening toegedaan.

AP-voorzitter Aleid Wolfsen acht de inzet van de notificatie-app niet mogelijk zonder extra wettelijke grondslag. Dat komt de AP ook vanuit de commissie die de app heeft ontwikkeld, op harde kritiek te staan. Volgens Brenno de Winter, verantwoordelijk voor de privacy van de app, voldoet Nederland aan de Europese privacywetgeving. Hij stelt vast dat de AP de AVG anders hanteert dan elders in de EU.

Verder vindt Wolfsen dat de backend-server niet voldoet aan AVG-standaarden. Ook over deze kritiek is De Winter verbaasd. Volgens hem wist Wolfsen al wekenlang dat deze server bij KPN en het CIBG komt te draaien. Tijdens de veelvuldige contacten stelde Wolfsen hier nooit vragen over. De Winter voelt zich daarom overvallen door de kritiek. Overigens zou eerst de Belastingdienst de app gaan hosten, maar die organisatie heeft zich teruggetrokken.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners