Nieuws
16 juli 2020

Europees Gerecht schrapt miljardenboete Apple

De Europese Commissie had in 2016 de Ierse regering niet mogen dwingen om Apple 13 miljard euro aan achterstallige vennootschapsbelasting te vorderen. Dat oordeelt het Europese Gerecht van Eerste Aanleg in een zaak, aangespannen door Ierland en Apple. De Europese Commissie kan in beroep gaan tegen het vonnis van gisteren.

In augustus 2016 besliste eurocommissaris Margrethe Vestager van mededingingszaken dat Ierland Apple ten onrechte belastingvoordeel had verleend en dat de Ierse regering 13 miljard euro moest vorderen bij het Amerikaanse technologiebedrijf. Het Europese hoofdkantoor van Apple staat in de Ierse stad Cork. Het bedrijf betaalt er volgens de eurocommissaris slechts 0,005 procent belasting, iets wat Apple bestrijdt.

De Ieren waren het niet mee eens met de door Vestager opgelegde naheffing, en Apple evenmin. Zij eisten nietigverklaring van het commissiebesluit. De Amerikaanse regering vond het ook geen goed idee en wilde Apple bijstaan tijdens de rechtszaak. Europa's hoogste rechterlijke instelling, het Hof van Justitie, wees dit verzoek echter in mei 2018 af.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners