Nieuws
15 juli 2020

AET verlies rechtszaak tegen BZK om Rijkspas

AET Europe heeft het kort geding verloren dat het tegen het ministerie van BZK had aangespannen. Het ict-beveiligingsbedrijf uit Arnhem eiste dat BZK stopt met de invoering van de nieuwe toegangspas voor ambtenaren. De Franse pasleverancier Idemia zou namelijk verouderde technologie gebruiken die niet aan de tendereisen voldoet. De rechtbank verwierp de eis, omdat de beroepstermijn van zes maanden is verstreken. Er loopt nog wel een bodemprocedure.

Op 8 mei startte AET een bodemprocedure tegen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Om het ministerie er van te weerhouden onomkeerbare stappen te zetten, spande het ict-bedrijf op 23 juni ook een kort geding aan. De rechter wees dinsdag de eis af om meteen te stoppen met de invoering van de Rijkspassen, omdat de beroepstermijn van zes maanden was verstreken. Met dit technische oordeel verwijst de rechter de inhoudelijke behandeling van de zaak terug naar de bodemprocedure die AET tegen het ministerie begon. 

AET verklaart in een perscommuniqué het kort geding desondanks als een overwinning te beschouwen. Volgens het bedrijf zijn in de rechtszaal bewijzen naar voren gekomen, waaruit zou blijken dat BZK de aanbestedingsregels heeft overtreden. Zo werkt het winnende veiligheidssysteem van Idemia niet samen (backwards compatible) met de huidige Rijkspas, hetgeen een zware eis was in de aanbesteding. De Fransen lossen dit probleem op door het eigen systeem naast het oude te plaatsen. In het oude systeem zit beveiligingssoftware van AET. De systemen werken dus niet samen, zoals de eis was, maar naast elkaar.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners