Volgens Wolfsen loopt elke burger met een mobiele telefoon een privacyrisico indien de wet wordt ingevoerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt dan maximaal een jaar de beschikking over geanonimiseerde locatiegegevens van alle mobiele telefoons. Het zou gaan om onherleidbare tellingen per gemeente, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dagelijks in een rapport giet.
Het idee achter de spoedwet is dat per gemeente inzichtelijk wordt hoeveel mensen uit welke andere gemeente aanwezig zijn. Bij besmettingen kan het RIVM lokale ggd’s sneller waarschuwen. Wolfsen vindt dit echter nog te vaag. ‘Europese wetgeving vereist dat dit soort data alleen mogen worden vergaard als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld om een pandemie een halt toe te roepen. Die noodzaak heeft het kabinet nog onvoldoende aangetoond’, zegt hij in de krant.
Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is het niet eens met de uitlatingen van Wolfsen. Volgens hem is de privacy wel gewaarborgd en worden geen persoonsgegevens verstrekt, schrijft het AD. 'Het is gewoon een goed idee, dat moeten we doen', zegt de bewindsman. Hij wil opnieuw in gesprek met de AP.