Nieuws
03 juli 2020

AP-voorzitter wil corona-spoedwet van tafel

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ziet niets in de spoedwet die telecombedrijven verplicht om locatiegegevens te verstrekken in de strijd tegen corona. De plannen zijn te vaag om zo’n maatregel te rechtvaardigen en daarom moeten ze van tafel, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen in de NRC. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge vindt de wet nog steeds een goed idee.

Volgens Wolfsen loopt elke burger met een mobiele telefoon een privacyrisico indien de wet wordt ingevoerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) krijgt dan maximaal een jaar de beschikking over geanonimiseerde locatiegegevens van alle mobiele telefoons. Het zou gaan om onherleidbare tellingen per gemeente, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dagelijks in een rapport giet.

Het idee achter de spoedwet is dat per gemeente inzichtelijk wordt hoeveel mensen uit welke andere gemeente aanwezig zijn. Bij besmettingen kan het RIVM lokale ggd’s sneller waarschuwen. Wolfsen vindt dit echter nog te vaag. ‘Europese wetgeving vereist dat dit soort data alleen mogen worden vergaard als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld om een pandemie een halt toe te roepen. Die noodzaak heeft het kabinet nog onvoldoende aangetoond’, zegt hij in de krant.

Minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) is het niet eens met de uitlatingen van Wolfsen. Volgens hem is de privacy wel gewaarborgd en worden geen persoonsgegevens verstrekt, schrijft het AD. 'Het is gewoon een goed idee, dat moeten we doen', zegt de bewindsman. Hij wil opnieuw in gesprek met de AP.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners