Nieuws
05 juni 2020

Geen dwangsom UWV na beveiligingsmaatregelen

Het UWV hoeft geen dwangsom te betalen nu de beveiliging van het online werkgeversportaal is verbeterd. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt dat het UWV voldoende maatregelen heeft genomen nadat het uitvoeringsinstituut in 2017 gevoelig op de vingers was getikt.

De privacywaakhond legde toen een last onder dwangsom op van maximaal 900.000 euro. Het werd het UWV destijds kwalijk genomen geen meerfactor-authenticatie toe te passen bij de toegangsverlening tot het werkgeversportaal. Werkgevers en arbodiensten kunnen in dit portaal onder andere ziekteverzuimgegevens van werknemers invoeren en bekijken.

Tot tevredenheid van de AP heeft het UWV ervoor gezorgd dat voortaan eHerkenning vereist is om in het portaal te kunnen inloggen. De gezondheidsgegevens van werknemers die in dit systeem staan, zijn hiermee voldoende beveiligd. 

Begin dit jaar ontstond nog enige commotie over de eHerkenning. Veel werkgevers hadden toen de stap naar eHerkenning nog niet gemaakt. Hierdoor ontstond het risico dat werknemers hun ziekte- of zwangerschapsuitkering niet op tijd zouden ontvangen. Daarom gaf de AP het UWV onder voorwaarden eenmalig uitstel tot 1 maart 2020.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners