Nieuws
14 mei 2020

Coronacrisisprojecten: data versus software?

De overheid gaat op basis van twee strategieën de coronacrisis te lijf. Bij een staan data centraal, bij de andere software. Beide strategieën zijn leerzaam voor wie wil weten wat werkt en wat niet en hoe onze overheid (dis)functioneert.

We leven, zoals Chinezen zeggen, in interessante tijden. De wereldeconomie crasht. In weken gaan we van hoogconjunctuur naar een über-crisis. Overheden die maandenlang in denial zijn schieten alsnog in crisismodus. De taak: rem of stop het virus en regel voor bedrijven en zzp’ers een financieel infuus. En dat graag in een termijn van weken.

Weinigen hebben het opgemerkt, maar het aanleggen van dat financieel infuus loopt grotendeels langs de breuklijnen in de Nederlandse gegevenshuishouding. Economische Zaken beschikt over weinig data waarmee ze bedrijven enigszins op maat kunnen ondersteunen. Hun uitdeelregeling (Togs) baseert zich op de sectorindeling van bedrijven zoals die worden geregistreerd in 'hun' handelsregister. Deze zogenaamde SBI-code is een nogal wankele basis voor het uitdelen van grote bedragen, dus blijft de uitkering beperkt tot vierduizend euro. Je kunt er van alles over zeggen, maar de regeling is simpel en het geld stroomt. Uitbreidingen en verbeteringen kunnen later.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners