Nieuws
12 mei 2020

‘Vervang corona-app door robuuste dataomgeving’

Voor Jurriaan Krielaart, directeur Emerging Technologies bij MarkLogic, is het zo klaar als een klontje. Laat die hele corona-app maar zitten en kies in plaats daarvan voor een robuuste dataomgeving, waar vanuit de overheid flexibel en makkelijk nieuwe vraagstukken kan invoeren. Zo los je niet alleen de problemen van gisteren, maar ook van (over)morgen op.

Dit vertelt Krielaart in een interview met Computable. Verkeerde aannames op het gebied van veiligheid zijn volgens hen de reden dat de corona-app nog geen werkelijkheid is geworden. De experts die de app ontwikkelen doen het namelijk voorkomen alsof een centrale database niet te beveiligen is tegen misbruik van data en privacyschending. Maar die techniek bestaat al jaren, aldus Krielaart. ‘Bedrijven als Schiphol, ABN Amro, DHL en het ministerie van Binnenlandse Zaken werken al met goed beveiligde centrale databases. Het is daarom essentieel dat er in de discussie rond de corona-app een omslag plaatsvindt in het denken over de beveiliging. Het gaat niet om het beveiligen van de app, maar om het beveiligen van de data.’ De app fungeert hierbij enkel als praktisch hulpmiddel om data te benaderen en is niet de database zelf, benadrukt hij. Data moeten volgens hem op zo’n manier beveiligd worden dat alles in kaart wordt gebracht. Wie de data benadert, op welk moment iemand de data benadert en de controlefunctie dat alleen relevante mensen toegang krijgen tot deze data.

Als voorbeeld van hoe het niet moet, noemt Krielaart het datalek bij het donorregister. ‘Tenenkrommend dat mensen nog steeds op een dusdanige manier omgaan met data. Je moet gewoon zorgen dat de data te allen tijde beveiligd en encrypted zijn en dat mensen alleen bij de data kunnen komen als ze de juiste credentials hebben.’ Als je data centraal opslaat, zijn er volgens hem geen ingewikkelde discussies meer nodig over de beveiliging van een app. Het hele idee van VWS om een appathon te houden om tot een corona-app te komen, noemt hij een blunder. ‘Je bouwt niet even snel binnen een korte tijd een app met encryptie. De app zal er dan ook niet komen.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners