Nieuws
06 april 2020

New Jersey dringend op zoek naar Cobol-veteranen

De Amerikaanse staat New Jersey is op zoek naar mensen die de stokoude programmeertaal Cobol nog in de vingers hebben. De mainframe-computers van de overheid kunnen de toestroom van werkloosheidsaanvragen naar aanleiding van het coronavirus niet meer aan.

Het was Phil Murphy, de gouverneur van New Jersey, die de opmerkelijke oproep deed in een van zijn dagelijkse persconferenties. Murphy liet weten dat zijn diensten niet enkel op zoek zijn naar verplegers, dokters en ander medisch personeel, maar ook naar personeel dat met antieke computers kan omgaan ('Cobol-krassers'). Het gaat om mainframes van meer dan veertig jaar oud.

De Cobol-programmeurs moeten vooral helpen om de toevloed aan werkloosheidsaanvragen in goede banen te leiden. Die zijn sinds de coronacrisis met 1.600 procent gestegen. Op een week tijd gaat het om 206.000 nieuw aanvragen. Zowat de helft daarvan is nog altijd niet verwerkt omdat het computersysteem zo’n hoeveelheid niet aankan.

Cobol is een programmeertaal die vooral in de jaren zestig opgang maakte en die gebruikt werd in zakelijke omgevingen. Het is de afkorting van Common Business Oriented Language (algemene zakelijk georiënteerde taal).

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners