Nieuws
19 maart 2020

Europees tenderavontuur DNB voorbij

Het initiatief van De Nederlandsche Bank (DNB) om gebundeld standaardsoftware in te kopen voor Europese centrale banken en Europese financiële instituties is gesneefd. Praktische problemen met de leveranciers alsmede het uitblijven van deelnemers noopte DNB er toe zich aan te sluiten bij rijksbrede aanbestedingen in Nederland.

DNB startte eind 2015 de omstreden, want potentiële marktverstorende, Europese tender ‘IT Software Portfolio Management and Reseller-services’. Het betrof een opdracht van zes jaar, waarvoor DNB drie raamcontractpartners zocht voor het leveren, onderhouden en ondersteunen van standaardsoftware. De aanbesteding was zo opgezet dat andere Europese centrale banken en Europese financiële instituties konden aanhaken. Geschatte waarde: tussen de 75 en honderd miljoen euro. DNB selecteerde uiteindelijk drie licentiepartners voor deze geclusterde opdracht: Comparex, Insight en SoftwareOne.

Recent bleek dat DNB zich voor het aanschaffen van standaardsoftware heeft aangesloten bij de rijksbrede standaardsoftwareaanbesteding EASP (Europese Aanbesteding voor Standaard Programmatuur) 2019. Hieraan hebben negen ministeries plus een aantal overheidsdiensten/zbo's meegedaan. Daarmee komt een vroegtijdig einde aan de eigen Europese tender van DNB.

De bank zegt in een reactie dat deze raamovereenkomst met een Europese insteek was ontworpen met een concurrentiestelling tussen de drie eerder genoemde partijen. Van Insight werd na afloop van de eerste termijn afscheid genomen en SoftwareOne nam in 2019 Comparex over. 'Die partijen zijn bezig om hun werkzaamheden te integreren en daarmee zal de concurrentiestelling in de raamovereenkomst vervallen. De (uiteindelijke) fusie van beide raamcontractanten maakt voortzetting van de raamovereenkomst - juridisch gezien - onmogelijk', aldus een zegsman van DNB.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners