Nieuws
12 maart 2020

Grapperhaus spreekt zich uit tegen 'scrapen'

Het ongebreideld verzamelen van data past niet in de Nederlandse verhoudingen, vindt minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij acht het massaal binnenharken van foto’s zoals het omstreden Amerikaanse bedrijf Clearview dat doet, onwenselijk. Een algemeen verbod gaat hem echter te ver.

De bewindsman zei gisteren tijdens overleg met de Tweede Kamer dat op dit gebied zorgvuldige afwegingen moeten worden gemaakt. De Kamerleden Kees Verhoeven (D66), Anne Weverling (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) spraken hun ongerustheid uit over het zogenoemde ‘scrapen’, het totaal leegtrekken van internet.

Verhoeven vroeg ook om strenge waarborgen tegen misbruik van technologie voor gezichtsherkenning. Grapperhaus vindt dat de toepassing hiervan niet in de ban moet worden gedaan. Hij wil het gebruik niet bij voorbaat uitsluiten. Maar mogelijk komen er op den duur wel zwaardere regels als de privacy in het geding komt. Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) komt hier voor de zomer op terug.

Volgens Grapperhaus werkt de Nederlandse politie in ieder geval niet met Clearview. Over het gebruik bij overheidsdiensten die niet onder Justitie vallen, wilde hij geen uitspraken doen. De bewindsman reageerde hiermee op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van een artikel in The New York Times. Deze Amerikaanse krant onthulde dat veel Amerikaanse politiekorpsen het beeldmateriaal van Clearview gebruiken voor gezichtsherkenning. Ook Nederlandse overheidsdiensten zouden klant van Clearview zijn.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners