Nieuws
07 februari 2020

Kabinet trekt mistgordijn op rond Huawei

Het kabinet eist nadrukkelijk de ruimte op om Huawei als 5G-leverancier uit te sluiten als het Chinese bedrijf de nationale veiligheid in gevaar kan brengen. Bij een eventueel veto wordt alles geheimgehouden. De reden van uitsluiting wordt nooit in de openbaarheid gebracht. Evenmin zal duidelijk worden om welke leverancier het gaat en welke delen van de infrastructuur het betreft.

Dit bleek tijdens een Kamerdebat op 5 februari over mogelijke spionage door Huawei in Nederland en de veiling van 5G-frequenties.  

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) weigert bij een eventuele uitsluiting van Huawei de redenen openbaar te maken. Een select groepje Kamerleden zal dan in een vertrouwelijke briefing worden ingelicht. Maar het is hen streng verboden daar met fractiegenoten over te praten, laat staan met derden. Van enige parlementaire controle op de besluitvorming is straks geen sprake, vrezen GroenLinks en SP. De bewindsman deed alleen de vage toezegging dat het kabinet geen besluit zal nemen zonder dat de meest betrokken Kamerleden dit kunnen overzien. 

Ook de telecomoperators, waaronder KPN, kunnen straks in een lastig parket terechtkomen. Ze krijgen bij een veto wel de achtergronden te horen maar moeten daar over zwijgen. In antwoord op vragen van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) bevestigde Grapperhaus dat bedrijven hun aandeelhouders of investeerders hierover niet mogen informeren. KPN vreest speculaties in de media wanneer het kabinet zonder enige toelichting operators verbiedt met een bepaalde leverancier in zee te gaan. Ook op de beurs kan dit tot onrust rond haar aandeel leiden. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners