Nieuws
05 februari 2020

Anti-fraudesysteem Syri schendt privacy

Het Systeem Risico Indicatie (Syri) maakt inbreuk op het privéleven van burgers. Diverse gemeenten zetten dat systeem in om fraude via uitkeringen, toeslagen en belastingen te bestrijden. Echter weegt het maatschappelijk belang (fraudebestrijding) niet op tegen de inbreuk die het op het privéleven maakt. Dat bepaalde de rechtbank Den Haag vandaag

Syri, ingevoerd in 2014, koppelt en analyseert persoonsgegevens om met behulp van risicomodellen te bepalen welke burgers een verhoogd risico hebben op het plegen van fraude en overtredingen. Dit leidt tot risicomeldingen: profielen van burgers en ‘verwonderadressen’ met een verhoogd risico op fraude. Zij worden in een register opgenomen en zijn vervolgens te onderwerpen aan strafrechtelijke en bestuurlijke onderzoeken en sancties.

De rechtbank is gevraagd of het systeem voldoet aan artikel 8 lid 2 EVRM. Daarin wordt gekeken of er een redelijke verhouding is tussen het maatschappelijk belang en de inbreuk op het privéleven. De rechtbank heeft hiervoor de doelen van de Syri-wetgeving (het voorkomen en bestrijden van fraude in het belang van het economisch welzijn), afgezet tegen de inbreuk op het privéleven en concludeert dat het systeem niet voldoet aan die wetgeving.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners