Nieuws
12 december 2019

Nokia levert 5G-netwerk voor Duitse treinen

Spoorwegvervoerder Deutsche Bahn heeft Nokia geselecteerd voor de levering van een 5G-netwerk. Het gaat om een op zichzelf staand 5G-netwerk dat wordt geleverd voor tests met een autonoom rijdende sneltram in Hamburg. Volgens de Finse aanbieder wordt dat het eerste standalone 5G-netwerk voor autonoom spoorvervoer ter wereld.

Er wordt getest of 5G-technologie volwassen genoeg is als verbindingslaag voor toekomstig en gedigitaliseerd spoorvervoer.

Het project is volgens Nokia een vroege en belangrijke stap in de ontwikkeling van de 'future railway mobile communications system'-standaard (frmcs) die gebaseerd is op 5G. ‘Het vormt de basis voor de digitale transformatie van spoorwegactiviteiten’, stelt de aanbieder.

De 5G-oplossing is gebaseerd op 3GPP-normen voor mobiele 5G-netwerken. Via dat netwerk zullen deels en volledig geautomatiseerde treinen via 5G data uitwisselen met apparatuur op en rondom de spoorbaan. Daardoor moet de capaciteit van het spoor beter benut worden en de stiptheid van aankomst- en vertrektijden van treinen verbeteren.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners