Nieuws
16 december 2019

BIT: Politie, stop met bouw eigen it-platform

De Nationale Politie moet stoppen met de ontwikkeling van een eigen it-platform, omgedoopt tot Operationeel Politie Platform (OPP). Daartoe roept het Bureau ICT-toetsing (BIT) op.

BIT acht de kans klein dat de volledige vervanging van het bestaande systeem lukt en adviseert daarom de stekker uit dit zelfontwikkelde it-systeem te trekken, dat inmiddels 44 miljoen euro heeft gekost. De toezichthouder adviseert de politie om over te stappen op bestaande technologie.

De Nationale Politie wil het inefficiënte en gebruiksonvriendelijke proces rond winkeldiefstal verbeteren. Dit gebeurt als onderdeel van het Programma Vernieuwend Registreren (PVR), waarin een eigen it-platform wordt ontwikkeld onder de naam Operationeel Politie Platform (OPP). Dit systeem moet het huidige systeem Basisvoorziening Handhaving (BVH) vervangen.

BIT onderzocht het project Winkeldiefstal (PVR-WD) tussen december 2018 en juni 2019 en komt nu met een adviesrapport. ‘De politie investeert terecht in haar registratieve systemen, opdat deze aansluiten bij de behoeften van de operatie. De politie wil ook met goede redenen het proces winkeldiefstal als eerste verbeteren’, concludeert BIT in het rapport.

‘We achten de kans echter zeer klein dat het lukt met de gekozen aanpak: volledige vervanging van de bestaande systemen is te risicovol en de keuze voor het eigen, nog te weinig beproefde OPP als fundament is dat ook. We adviseren om die keuzes te heroverwegen en de aanpak op die twee gebieden fundamenteel aan te passen’, aldus de toezichthouder.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners