Nieuws
27 november 2019

'EU moet overnames NL datacenters onderzoeken'

Het CDA roept de Europese Commissie op om toe te zien op de vele overnames van Nederlandse datacenters door niet-Europese bedrijven. De onafhankelijkheid komt in het geding door buitenlandse investeringen in kritieke digitale infrastructuur, vreest de politieke partij. Volgens koepelorganisatie DDA zijn de zorgen ongegrond.

De Europese Commissie moet extra maatregelen overwegen om de digitale gegevens van consumenten en bedrijven in Nederland en Europa te garanderen. Dat vindt europarlementariër Tom Berendsen (CDA), in reactie op berichten in het Financieele Dagblad. De zakenkrant constateerde laatst dat de afgelopen tijd diverse Nederlandse datacenters zijn overgenomen door Amerikaanse bedrijven. Doordat de overheid datacenters niet als kritische infrastructuur ziet, worden dergelijke overnames niet getoetst.

Berendsen maakt zich zorgen over de bescherming van gegevens die in deze datacenters zijn opgeslagen. ‘Burgers en bedrijven moeten erop kunnen vertrouwen dat onze data en bijbehorende infrastructuur niet zomaar bij derden terecht kunnen komen.’ Volgens hem moeten vooral overnames van buiten de EU kritisch worden beoordeeld. Dit kan het beste via een gezamenlijke aanpak, zegt de parlementariër.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners