Nieuws
18 oktober 2019

VS en Europa oneens over strategie tech-oorlog

De vrije markt versus overheidsbemoeienis. Dit is kort door de bocht het verschil in visie tussen de Verenigde Staten en Europa wat betreft het stimuleren van de technologiesector. Om de strijd met China te winnen, zien beide continenten samenwerken als essentieel. Over de uitvoering daarvan zijn de partijen het niet eens.

Het verschil in inzicht werd gisteren duidelijk tijdens CES Unveiled in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De grootste technologiebeurs, die in januari in Las Vegas plaatsvindt, gaf een voorproefje aan de Nederlandse en Europese markt. Daar leken met name de Amerikanen zich toch wel zorgen te maken om de toenemende technologische macht van China.

Dat de Europeanen technologie willen laten groeien in een duidelijk juridisch en reglementair kader, werd al duidelijk tijdens de openingsspeech van burgemeester van Amsterdam Femke Halsema. Zij wees op de grote aanwezigheid van Airbnb in de hoofdstad, waarvan ze zowel nadelen (meer drukte in de stad) als voordelen (extra inkomen voor huizenbezitters) ziet. Ze benadrukt dat de technologische sector zelf niet (alleen) kan voorzien in regels om een en ander in goede banen te leiden. Immers, de auto-industrie kwam zelf niet met het idee van een autoriem, dat stelde toch echt de overheid verplicht.

Het contrast met Gary Shapiro, president en ceo van CES-organisator CTA (Consumer Technology Association), kan niet groter zijn. Hij meent namelijk dat er te veel regulering is in Amsterdam en in Europa en benadrukt dat ondernemingen de kans moeten krijgen om zo vrij mogelijk te ondernemen waarbij de nadruk ligt op innovatie en democratie. Dit is volgens Shapiro dé manier om het te winnen van in zijn ogen technologisch sterke totalitaire staten.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners