Nieuws
23 augustus 2019

Kabinet gaat phishing-sms aanpakken

Het kabinet wil phishing-aanvallen die via sms-berichten worden verstuurd strenger aanpakken. Daarvoor wil het de telecomwet wijzigen om zo de Autoriteit Consument & Markt (ACM) meer mogelijkheden te bieden om deze vorm van cybercriminaliteit aan te pakken. Dat bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Mona Keijzer aan Nu.nl na berichtgeving door RTL Nieuws.

Het gaat specifiek om spoofing-aanvallen, waarbij cybercriminelen bij de phishing-sms de afzendergegevens aanpassen. Zij gebruiken bijvoorbeeld de naam en nummer van een bank, waardoor de phishing-berichten tussen de andere, legitieme berichten, van de gekozen afzender komen te staan.

Spoofing is verboden volgens de telecomwet, maar handhaving is volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) lastig. ‘De ACM mag onder de huidige wet wel achter fraude voor het gebruikte telefoonnummer gaan, maar niet achter de oplichter die de naam van de bank gebruikt’, aldus het EZK aan Nu.nl.

EKZ zegt daarom te gaan onderzoeken hoe de wet is aan te passen en de ACM meer slagkracht te bieden. Het hoopt in 2020 een wetsvoorstel klaar te hebben.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners