Nieuws
15 augustus 2019

Testen van software is belangrijk maar geen doel op zich!

Deze bijdrage is van een externe partij. De redactie is niet verantwoordelijk voor de geboden informatie.

Hoe ga je als gemeente of provincie om met het testen van software? We worden steeds afhankelijker van software in ons dagelijks leven. Voor de overheid geldt dit niet anders. Maar zijn organisaties daar wel goed van doordrongen? Maar al te vaak blijkt dat updates, migraties en implementaties van applicaties tot problemen leiden. In een omgeving als die van de overheid waar met veel persoonsgegevens gewerkt wordt kan dat tot grote problemen leiden. De vraag die dan opkomt is 'hoe is er eigenlijk getest?' Dit vraagstuk houdt gemeente Apeldoorn dagelijks bezig zoals uit ons interview met Rob van Gils, testcoördinator bij gemeente Apeldoorn, blijkt.
Waarom heeft gemeente Apeldoorn voor een testmanagement tool gekozen?

Rob: Ik vind Excel een prachtige tool maar voor werkprocessen gaat dit niet op. Een goede tool is belangrijk om de processen te kunnen beheren en managen. Bij Gemeente Apeldoorn werken we bijvoorbeeld met een suite voor het sociaal domein. Dit is zeer complex onder andere vanwege de vele gebruikers. Uiteindelijk kreeg ik steeds meer complexe spreadsheets naar me toe geworpen door functioneel beheer. Dat was echt niet meer te doen. Moet je voorstellen, 25 testers met eigen testcases, verschillende tabbladen met sub-tabbladen voor bevindingen, tweedagelijks overleg etc. Dat ging gewoon niet meer.

Functioneel beheer had al een paar keer bij me aangeklopt met een testmanagement tool. We waren er nog niet aan toe. Je zult toch eerst goed het testproces in kaart moeten brengen. Zo kan het zijn dat nog niet ieder domein in je organisatie op hetzelfde volwassenheidsniveau zit qua testproces. Dat moest eerst geregeld worden. Toen we uiteindelijk zover waren hebben we voor een tool gekozen. Echter bleek dat deze tool het niet waar kon maken. We konden bijvoorbeeld geen bevindingen registeren. We zijn toen verder gaan zoeken en kwamen uit bij Testersuite.

Je hebt dus soms ook wat zieltjes te winnen?

Rob: Nou, als testcoördinator ben je niet altijd even populair. Je haalt wel eens dingen boven water. Een projectleider wil graag zaken afronden en door met een volgend project. Als je dan als testcoördinator met een rapport met problemen komt die opgelost moeten worden, is men daar niet altijd blij mee. Dat geldt ook in het voortraject. Er zal een testplan gemaakt moeten worden wat ook weer tijd kost. Dat legt druk op de planning van een projectmanager. Dan ben je niet de meest populaire persoon op dat moment.

Maar de wet van Boehm lijkt daarin toch vrij helder?

Rob: Dat klopt. Boehm is wetenschappelijk onderbouwd maar toch worden we vreemd genoeg soms als hinderlijk ervaren. Ik begrijp dat ontwikkelaars graag aan de knoppen willen zitten en projectmanagers door willen met hun planning. Maar je zult toch gedurende het hele proces moeten nadenken over het beperken van risico’s en fouten. Op bestuurlijk niveau is het ook niet altijd even helder dat risicobeperking het gevolg is van een goed testproces. Ik verbaas me daar wel eens over.

Lees het volledige interview met Rob van Gils op onze website.
FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners