Nieuws
03 juli 2019

Vernieuwing it-infrastructuur Defensie uitgesteld

Defensie durft niet door te gaan met het programma Grensverleggende IT (GrIT) voor een nieuwe it-infrastructuur. Staatssecretaris Barbara Visser laat eerst twee scenario's uitwerken: een aanpassing van de huidige aanpak of een heel andere aanpak van GrIT. De bewindsvrouw van het ministerie van Defensie heeft ingegrepen naar aanleiding van een nieuwe toets van Bureau ICT Toetsing (BIT). Het bureau concludeert dat de risico's van GrIT nog steeds te groot zijn. De kosten gaan naar verwachting omhoog.

Defensie heeft dringend een nieuwe it-infrastructuur nodig. De huidige voorziening kan naar verwachting met het nodige kunst- en vliegwerk tot 2022 in de lucht worden gehouden. Defensie startte in 2016 met het programma Grensverleggende IT (GrIT) om over de hele linie it-vernieuwingen door te voeren. De aanbesteding voor een nieuwe it-infrastructuur is een van de onderdelen van GrIT en werd in dat jaar ook uitgeschreven.

Eind vorig jaar berichtte Computable dat het consortium IBM/Atos als enige overgebleven was in de aanbesteding voor de vernieuwing en vervanging van de it-infrastructuur bij Defensie. Het andere consortium, bestaande uit HPE, CGI en DXC Technology Thales, had zich teruggetrokken. Defensie wachtte nog op een advies van het BIT voordat de contract- en gunningfase in gang was te zetten.

Dit advies ligt er nu en het BIT recommandeert Defensie om wezenlijke aanpassingen door te voeren in de aanpak omdat de risico's van GrIT nog steeds te groot zijn. Het bureau vindt dat het de omvang van het aan te besteden werk verdeeld moet worden in kleinere, meer beheersbare brokken. Tevens moet Defensie de leverancier pas weer een volgend brok werk geven als een lopend brok werk succesvol is afgerond. Ook dienen andere leveranciers in te schakelen zijn voor bepaalde brokken specialistisch werk of indien de hoofdleverancier onvoldoende presteert.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners