Nieuws
04 juni 2019

Zuid-Holland koppelt data via Dataloket

De provincie Zuid-Holland start met het Dataloket. Via dit samenwerkingsplatform wil de provincie met gemeenten en samenwerkingspartners data combineren om beter in te haken op zaken die spelen in Zuid-Holland.                                       

‘Wij willen door samenwerken met de omgeving de informatie en data van elkaar gebruiken. Het Dataloket biedt naast (ruwe) data ook kant-en-klare informatieproducten, bijvoorbeeld geo-kaarten en datavisualisaties. Een voorbeeld is de samenwerking tussen de provincie en milieudienst DCMR. Door het koppelen van beschikbare data kan je via een website met een kaart ook de realtime-meldingen van incidenten per locatie volgen’, aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Datasets

Het dataplatform is bedoeld als samenwerkingsplatform voor het verzamelen van datasets en deze toegankelijk maken voor gemeenten en ketenpartners. Via het Dataloket kunnen provincie, gemeenten en ketenpartners werken aan concrete thema’s. De provincie nodigt gemeenten en partners dan ook uit mee te bouwen aan het loket. ‘De provincie Zuid-Holland heeft als doel een transparante en open provincie te realiseren. Dit doet zij door zoveel mogelijk gegevens van de provincie Zuid-Holland te ontsluiten, tenzij er een wettelijke of bestuurlijke noodzaak is dat niet te doen. Daarnaast stimuleert de provincie (her)gebruik van data en documenten’, aldus de initiatiefnemers.

"De provincie nodigt gemeenten en partners uit mee te bouwen aan het Dataloket."

Computable Awards 2018

Zuid-Holland is al langer actief met het slim inzetten van data. Zo behaalde de provincie vorig jaar een nominatie voor de Computable Awards 2018 in de categorie Ict-project van het Jaar bij de Overheid. De provincie kreeg de nominatie voor ‘smart shipping’. Met behulp van sensoren aan de wal en op bruggen en sluizen wordt de aankomsttijd van binnenvaartschepen tot op minuten nauwkeurig realtime aangegeven. Ook het verkeer over weg en water wordt door slim gebruik van ict en datasets optimaal op elkaar aangesloten, waardoor wachttijden bij bruggen zo kort mogelijk zijn.

Op de bovenstaande foto v.l.n.r. Kevin Otjes (projectleider datawarehouse), Jacques Vroon (afdelingshoofd Informatisering en automatisering), Henk Burgering (programmamanager Transparante en Open Provincie), Jeannette Baljeu (gedeputeerde transparante overheid ), Jan van Ginkel (concerndirecteur).

Bron: Computable.nl

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners