Nieuws
16 mei 2019

Staatssecretaris Knops: BIT moet blijven

Het BIT (Bureau ICT Toetsing) dat rapporteert over grote ict-projecten binnen het rijk, zal ook na 2020 blijven bestaan. Welke omvang het bureau dan heeft en hoe de verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid zijn gewaarborgd, daarover volgen later dit jaar de details. Dat de activiteiten van het bureau doorgaan, ook nadat de oorspronkelijke termijn van vijf jaar in 2020 afloopt, staat vast. Dat zei staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken in een algemeen overleg in de Tweede Kamer.

De staatssecretaris, die ict in zijn portefeuille heeft, deed die toezegging nadat onder verschillende Kamerleden onrust was ontstaan over het voortbestaan van BIT. Knops: ‘Ik wil het BIT graag behouden.’ Doel van het in 2015 opgerichte orgaan was om orde te scheppen in de ict-chaos binnen grote ict-projecten binnen het Rijk en vervolgens de organisatie weer op te heffen. ‘Maar dat punt is nog niet bereikt’, zei Knops.

Op vragen over de recent vertrokken bureaumanager van BIT en een opgestapte toezichthouder wilde Knops niet specifiek ingaan. Wel liet hij zich ontvallen dat het vertrek mogelijk te maken heeft met onmin over de snelheid waarmee de onafhankelijkheid van het bureau wordt gewaarborgd.

Critici stellen dat het bureau in de huidige vorm, als onderdeel van Binnenlandse Zaken, onvoldoende onafhankelijk kan functioneren. De vertrokken bureaumanager Cokky Hilhorst meldde voor het overleg nog via LinkedIn dat het voor de lange termijn een goed plan is om de organisatie bijvoorbeeld in te richten als ZBO (zelfstandige bestuursorganisatie). Zo kan het volgens haar onafhankelijk toezicht houden op langlopende ict-investeringen van het Rijk.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners