Nieuws
13 mei 2019

Id-oplossing voor vluchtelingen krijgt halve ton

De Nederlandse startup-ondernemer Tey el-Rjula heeft een bedrag van vijftigduizend dollar gewonnen tijdens de finale van Chivas Venture, een internationale competitie voor sociale entrepreneurs. El-Rjula deed mee met de digitale oplossing Tykn voor vluchtelingen zonder id-bewijs. Hij eindigde met deze blockchain-app voor identiteitspapieren als vierde in een race met negentien andere finalisten.

Dit is in Amsterdam bekendgemaakt tijdens de vijfde editie van de Chivas Venture, een internationale competitie voor sociale ondernemers, geïnitieerd door whiskymerk Chivas Regal. De finale vond plaats tijdens The Next Web Conference.

Toufic - roepnaam Tey - El-Rjula is mede-oprichter van Tykn dat vluchtelingen wil helpen die moeilijk hun identiteit kunnen bewijzen, omdat hun persoonsdocumenten zijn kwijtgeraakt of afgenomen. Daarvoor heeft hij de startup Tykn opgericht. Die biedt een technologische toepassing, gebaseerd op blockchaintechnologie, waarmee vluchtelingen via een mobiele app makkelijk, veilig en snel bij hun persoonsgegevens kunnen. Een vluchteling is daardoor niet meer afhankelijk van een overheidsinstantie of bedrijf om te bewijzen wie hij of zij is.

El-Rjula, geboren in Koeweit als zoon van Syrische ouders, liep zelf ook tegen dit probleem aan toen zijn geboorteakte werd vernietigd tijdens de Golfoorlog. De vijftigduizend dollar, die hij nu heeft opgehaald, steekt de Tykn-bedenker in de ontwikkeling van nieuwe tools.

Winnaar van de vijfde Chivas Venture werd Javier Larragoiti van Xilinat (Mexico). Hij won 310.000 dollar aan steun voor zijn bedrijf dat de suikerindustrie wil transformeren met het omzetten van agrarisch afval in een calorie-arme suikervervanger.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners