Nieuws
18 april 2019

Ambtelijke fusie zit e-facturatie in de weg

Overheidsorganisaties moeten per vandaag elektronische facturen (e-facturatie) kunnen ontvangen en verwerken. 85 procent van de Nederlandse overheden heeft deze deadline gehaald. Nog zo’n tien procent denkt dit in de zomer gereed te hebben. Vijf procent van de overheden is nog niet klaar hiervoor. Ze geven een ambtelijke fusie of een herindelingsvraagstuk als reden op.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Pianoo. Die instelling, onderdeel van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), houdt een monitor bij van de implementaties van e-facturatie bij organisaties die wettelijk verplicht zijn om e-facturen te kunnen ontvangen en verwerken. Het gaat om aanbestedende overheidsdiensten, zoals gemeenten, provincies en waterschappen.

In 2018 heeft staatssecretaris Raymond Knops (BZK) alle mede-overheden aangeschreven met het verzoek om implementatie van e-facturen. Nu blijkt de meerderheid (85 procent) klaar te zijn voor e-facturatie. Voor vijf procent is de realisatie hiervan nog toekomstmuziek. Zij verwachten op de korte termijn niet gereed te kunnen zijn vanwege een ambtelijke fusie of een herindelingsvraagstuk. De resterende tien procent verwacht voor de zomer klaar te zijn. Zij hebben vanwege praktische redenen een uitloop op het implementatieproces.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners