Nieuws
04 april 2019

PGB 2.0: Bad Governance on Steroids

Donderdag 4 april vergadert de Kamer over het vorig jaar door het BIT afgekraakte nieuwe systeem voor de persoonsgebonden budgetten. De laatste maanden heeft verantwoordelijk minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) zich in een positie laten manoeuvreren die een tweede PGB-fiasco haast onvermijdelijk maakt. Op tekortschietende ict-kennis kan de minister zich niet beroepen. Er is sprake van voor iedereen zichtbaar wanbestuur.

In november vorig jaar vroeg Nieuwsuur mij naar mijn mening over een vernietigend rapport van het Bureau ICT Toetsing (BIT) over het programma PGB 2.0. Ik las het rapport, gaf mijn mening en schreef een artikel voor Computable. In een notendop betoogde ik:

1-      dat de wantoestanden die het BIT beschrijft herkenbaar zijn voor wie de rampzalige geschiedenis van PGB 1.0 en de rol daarin van de uitvoerder, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kent;

2-      dat het opmerkelijk is dat het BIT bij politiek gevoelige dossiers het Kabinet niet naar de mond praat;

3-      dat het jammer is dat de analyse van het BIT voorbij gaat aan de slechte governance door het verantwoordelijke ministerie van VWS;

4-      dat het ministerie van VWS de komende jaren voor allerlei partijen een nationale pinautomaat wordt, waardoor grote overschrijdingen in tijd en budget zeker zijn en de kans op mislukking groot is.

Het vervelende was dat in de Nieuwsuur uitzending ook mevrouw Aline Molenaar zat. Zij was boos en emotioneel over het BIT rapport. Zij is de directeur van PerSaldo, de vereniging van PGB budgethouders. Zij betoogde dat er al een grotendeels goed werkend PGB systeem was gebouwd. Door zorgverzekeraar DSW en 100% en op kosten van de zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars zouden per 1 januari 2019 het systeem gratis en voor niets overdragen aan minister Hugo de Jonge van VWS. Mevrouw Molenaar gaf aan dat het systeem PGB 2.0 voor de budgethouders een enorme vooruitgang zou betekenen in vergelijking met de nog steeds beroerde dienstverlening van de huidige uitvoerder, de SVB.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners