Nieuws
22 maart 2019

Kabinet komt voor de zomer met ai-actieplan

Het kabinet presenteert voor de zomer van 2019 een strategisch actieplan voor artificiële intelligentie (ai). In dat plan staan beleidskeuzes voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Ook het gebruik van data, de transparantie van algoritmen en ethische aspecten worden opgenomen. Dat zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens de Conferentie Nederland Digitaal, een vierdaagse bijeenkomst over digitalisering in Nederland dat in Hilversum is gehouden.

Het centrale thema van dat congres was artificiële intelligentie. Met het strategisch actieplan wil het kabinet bekijken welke kansen het kan benutten en welke risico’s er kleven aan ai-toepassingen. 

Het plan wordt opgesteld in samenwerking met de Nationale AI Coalitie. Dat is een op initiatief van VNO-NCW en MKB-Nederland gestarte coalitie. Die groep heeft de ambitie om van Nederland binnen Europa een voorloper te maken op het gebied van innovatie met ai. De betrokken partijen gaan onder meer kennis, onderzoek en vaardigheden delen. De coalitie roept bedrijven, instellingen, wetenschap en maatschappelijke partijen op om zich aan te sluiten.

Door de AI coalitie worden onder meer laboratoria bij verschillende universiteiten opgezet. Het gaat bijvoorbeeld om locaties in Amsterdam en Utrecht. Doelstelling is dat er in 2019 tien van dergelijke laboratoria komen, waar bedrijven en onderzoekers kunnen samenwerken aan het ontwikkelen van kennis en innovatieve toepassingen. Tijdens het congres is ook een nieuw lab aangekondigd bij de TU-Delft. Dat lab specialiseert zich in fintech.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners