Nieuws
22 maart 2019

'Rechtspraak digitaliseert te langzaam'

De modernisering van de rechtspraak stagneert en dat komt deels door het mislukte interne digitaliseringsprogramma KEI. Medewerkers zien geen kans te innoveren, er is te veel focus op kostenbeheersing en de regie ontbreekt. Hierdoor duren rechtszaken onnodig lang en wordt de rechtspraak minder toegankelijk. Die conclusies trekt een speciale commissie over de kwaliteitszorg van de rechtspraak in Nederland.
Het falende programma KEI is 'exemplarisch' voor het stagnerende moderniseringsproces, schrijft de zogeheten Commissie Visitatie Gerechten. KEI, dat staat voor Kwaliteit en Innovatie, had tot doel de kosten van de rechtspraak te verlagen en processen te verbeteren door inzet van automatisering, maar werd in april 2018 stilgelegd.

De stillegging heeft te maken met de voortdurende vertraging en budgetoverschrijding van het digitaliseringsprogramma. In eerste instantie was zeven miljoen euro begroot, maar halverwege 2018 passeerde de teller de tweehonderd miljoen. Van de beoogde jaarlijkse besparing van 350 miljoen euro is nog geen sprake.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners