Nieuws
22 februari 2019

Data delen verzacht impact harde Brexit

De logistieke sector in Nederland beperkt de gevolgen van een harde Brexit wanneer zij niet alleen het belang van intensiever digitaal data delen onderkent, maar er ook daadwerkelijk naar gaat handelen. Zeker nu dat de Nederlandse overheid een belangrijke barrière voor data delen heeft weggenomen.

Het VK stapt met ingang van 29 maart uit de Europese Unie. Met nog een paar weken te gaan, bereiden bedrijven in de logistiek zich voor op een harde Brexit. Bij een harde Brexit stappen de Britten uit de interne markt en de douane-unie. Vrij vervoer van goederen tussen Europa en het VK stopt, de grenzen gaan daadwerkelijk dicht. Im- en exporterende bedrijven krijgen na de ‘echtscheidingsdatum’ te maken met douaneverplichtingen die extra werk en risico op verstoringen met zich meebrengen. En dat heeft verstrekkende gevolgen voor de Nederlandse logistieke sector, want na Duitsland is het VK onze belangrijkste handelspartner.

Nederlandse transportbedrijven maken bijvoorbeeld jaarlijks zo’n 162.000 ritten naar het VK. Een Brexit betekent voor deze chauffeurs vooral: stilstaan. En voor hun bedrijven: onzekerheid en extra kosten. En in het geval van bederfelijke waar en just-in-time-toelevering: verlies van omzet. 

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners