Nieuws
28 januari 2019

'NL kanshebber voor datacenter mega-telescoop’

Nederland maakt een grote kans om de vestigingsplek te worden van het Europese datacenter van de grootste radiotelescoop ter wereld: de Square Kilometre Array (SKA). Het gaat om het rekencentrum van een aaneenschakeling van honderden satellietschotels en duizenden antennes die verspreid zijn over de wereld. Door de kennis en ervaring met telescopen in Drenthe, maakt Nederland een goede kans. Dat stelt minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Ingrid van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer.

In die Kamerbrief met de titel: ‘Nieuwsgierig en betrokken – de waarde van wetenschap’ geeft ze een opsomming van grote investeringen die de komende jaren worden gedaan in wetenschappelijk onderzoek. Voor de Nederlandse deelname aan Square Kilometre Array (SKA), een samenwerkingsverband van elf landen, is dat een investering van dertig miljoen euro.

Engelshoven: ‘SKA gaat ’s werelds grootste radiotelescoop vormen. Honderden satellietschotels en duizenden antennes, verdeeld over Australië en Zuid-Afrika, zijn daarvoor nodig. Dit instrument gaat de eerste beelden produceren uit de tijd waarin de vroegste sterren ontstonden en kan daarmee voor fundamentele doorbraken zorgen. Dankzij onze telescopen in Drenthe behoort Nederland op het gebied van radio-astronomie tot de wereldtop.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners