Nieuws
22 januari 2019

Ierland onderzoekt opslag locatiedata Google

De Ierse privacytoezichthouder, Data Protection Commission neemt de leiding in Europees onderzoek naar privacyschendingen door Google. Volgens de consumentenorganisaties uit meerdere Europese landen gebruikt Google zonder toestemming de locatiegegevens van gebruikers van Android-toestellen.

‘Google heeft Google Ierland vanaf 22 januari 2019 aangewezen als verantwoordelijke voor het verwerken van de gegevens van Nederlandse gebruikers. Daarom zal de Ierse toezichthouder vanaf die datum het onderzoek leiden. De andere Europese toezichthouders blijven hier nauw bij betrokken’, meldt de Nederlandse Consumentenbond in een persbericht.

Volgens Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond verzamelt Google via Android-toestellen zonder toestemming van consumenten locatiegegevens en is dat in strijd met de Europese privacywet, de General Data Protection Regulation (in het Nederlands de Algemene Verordening Gegevensbescherming). Daarom dienden ze in november 2018 een klacht in bij hun nationale privacytoezichthouders.

Google reageert: ‘We vinden het belangrijk dat Google-gebruikers begrijpen hoe en waarom we gegevens verzamelen en wat voor privacy-instellingen er zijn, zodat ze bewuste keuzes maken. We werken hard aan het verbeteren van onze privacy-instellingen en bestuderen de feedback van de Consumentenbond om te zien wat we nog meer kunnen doen.’

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners