Nieuws
23 januari 2019

EU dwingt KvK tot gratis toegang Handelsregister

De herziening van de nieuwe Europese Public Sector Information (PSI) Directive, ofwel de Hergebruikrichtlijn, gaat Europese lidstaten dwingen om Handelregisters gratis toegankelijk te maken. Volgens de Open State Foundation moet in Nederland de Kamer van Koophandel (KvK) eindelijk werk maken van open data. Nu nog rekent de KvK kosten voor toegang tot gegevens uit het register.

Europarlementariër Julia Reda (Jonge Piraten Europa) bericht dat er overeenstemming is bereikt met de Europese Commissie over het publiceren van bedrijfsgegevens als gratis toegankelijke open data. Tom Kunzler, directeur a.i. van de Open State Foundation, de organisatie die het gebruik van open data propageert, reageert in een persbericht: 'Wij zetten ons al jaren in voor een open Handelsregister. Deze Europese richtlijn dwingt de Kamer van Koophandel om eindelijk werk te maken van open data.'

De KvK rekent kosten voor toegang tot gegevens uit het Handelsregister. Per jaar verdient het zelfstandig bestuursorgaan (zbo) hiermee ongeveer vijftig miljoen euro. Landen als België, Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk hebben toegang tot het Handelsregister reeds gratis gemaakt. Onderzoek toont aan dat de maatschappelijke baten van een open handelsregister hoger zijn dan de opbrengsten van verkoop. Een open handelsregister is belangrijk voor de economie, handel, innovatie en investeringen, maar helpt ook bij het aanpakken van belastingontwijking, fraude en terrorisme, claimt de Open State Foundation.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners