Nieuws
04 december 2018

Geen focus op toezicht bij functionaris databescherming

Het merendeel van de Nederlandse functionarissen gegevensbescherming (fg’s) houdt zich vooral bezig met advies en begeleiding. Zij geven in mindere mate invulling aan hun toezichthoudende verantwoordelijkheid, die ze via de AVG hebben verkregen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Centrum Informatiebeveiliging en Privacybescherming (CIP) die eind augustus ruim 215 functionarissen gegevensbescherming (fg’s) heeft ondervraagd via een digitale enquête.

Het CIP ondervroeg de functionarissen gegevensbescherming naar hun werk en functioneren. 82 procent van de respondenten werkt bij een aan de overheid gerelateerde-organisatie. Qua achtergrond is 93 procent hoogopgeleid (hbo/wo-niveau), waarvan ruim de helft een juridische opleiding heeft. Ook heeft 78 procent al ruim tien jaar werkervaring.

De meeste fg’s hebben een dienstverband voor onbepaalde tijd en rapporteren, in de rol van senior medewerker, rechtstreeks aan een bestuur of algemeen directeur. Hierbij wordt aangegeven dat fg’s weliswaar voldoende ondersteuning ervaren vanuit bestuurders, maar niet kunnen beschikken over structureel budget (94 procent). De functie wordt veelal op deeltijdbasis uitgevoerd: voor 29 procent is dat slechts één dag per week of zelfs minder.

Lees verder >>

FacebookTwitterLinkedinMailPrint

Lees ook

Hoofdmediapartner
Mediapartners